Over ons

Er staat wel “over ons” maar eigenlijk gaat het over mij: Jos Pronk en het ontstaan van Malawi Duiven en visvoertotaal

Hoe komt het dat ik zo bezeten ben geworden over de Malawi biotoop? Wanneer is het begonnen?

1992

Als kleine jongen had ik altijd al aquariums op mijn slaapkamer. Of het nou een zelf gevangen snoekje was, of kikkerdril, er moest altijd iets uit de onderwater wereld op mijn kamer. Op mijn 10e kweekte ik kleine endler guppies en zwaarddragers. Later ook betta’s en ancistrussen.

1995

Toen ik 15 jaar was kwam ik bij een vriendje thuis en daar zag ik iets wat ik nog nooit gezien had! De prachtige Pseudotropheus Mbamba bay.

Wat is dat?? Vroeg ik. Waar heb je die vandaan?
Ik was meteen verkocht. Vanaf dat moment kocht ik geen planten en andere vissen meer maar moest er plek komen voor een Malawi aquarium.

1998

Een oude bejaarde vriend van mijn vader stopte met zijn jaren lange hobby en ik mocht al zijn aquarium spullen, inclusief een meter aquarium hebben. Hoe blij kan je zijn! Internet was er in die tijd nog niet dus ik ging naar de bibliotheek om boekjes over Malawi cichliden te scoren.

Bij het tuincentrum een enorme berg stenen gescoord en aan de gang gegaan. Ik ben begonnen met een mbuna (rotsbewoner) bak waar, verassend genoeg planten als een gek woekerden en groeiden.

Na mum van tijd had ik, ook door al die planten een enorme berg met jonge visjes. Die begon ik eerst aan wat vrienden en kennissen te verkopen.

2005

Inmiddels een eigen huis, een plek onder de zon en nog steeds knettergek van Malawi cichliden. Met mijn auto het land door de mooiste koppels scoren en kweken maar!

2006

Een bridge club in Rheden stopte met bestaan en daar stond een joekel van een 2 meter aquarium. Die was van mij dacht ik! De 2 meterbak kwam ik een kamer te staan met alleen maar grote vrijzwemmers zoals: Livingstonii’s, Venustus, Christyi, champsochromis, Fryeri’s enz.

Nu had ik 1 aparte Mbuna bak en een aparte rover bak. Wat ging het lekker allemaal.

2009

Met het succes van Marktplaats ging het ook steeds beter met de kweek en afzet van al mijn vissen en ben ik begonnen met het opzetten van een kweekruimte op zolder.

2011-2016

De kweek afzet bleef maar groeien en ik begon in de regio een vaste klantenkring te krijgen. Naast vissen ben ik ook begonnen met de verkoop van planten, droogvoer, en diepvriesvoer. De groei bleef aanhouden en we hebben als gezin de drastische keuze gemaakt om ons, net verbouwde huis, te verkopen en een ander huis te gaan zoeken met de mogelijkheid om een grote kweekruimte aan huis te kunnen opbouwen.

2016

Het jaar waarin Malawi Duiven van een klein kwekerijtje naar de Kamer van Koophandel is gegaan, wij als gezin een prachtige woning met grote garage hebben gevonden, er een webshop is gekomen voor het voer, en een compleet nieuwe kweekruimte is gebouwd.

In verband met de zomervakantie zullen wij uw bestelling verwerken na 20 juli.